Lavanda – o afacere de succes pentru micii intreprinzatori

Posted by on Ian 23, 2014 | 2 Comments

LavandaDe cativa ani, cultivarea plantelor medicinale a devenit o alternativa pentru fermierii care detin suprafete mici de teren.

Succesul culturilor de lavanda care au inceput timid cu o jumate de hectar sau 1 hectar iar in timp s-au dezvoltat, este ilustrat in fiecare an in presa prin interviurile luate fermierilor care au incercat acest tip de business.

Investitia initiala relativ mica, rezistenta plantei in conditii de seceta sau inghet sunt doua avantaje importante. Un alt mare avantaj este piata de desfacere atat din Romania cat si de peste hotare. Se pare ca productia din Romania nu acopera cererea mare de pe piata romaneasca.

Ce ar trebui sa stim despre lavanda?

Lavanda (levantica) si lavandinul sunt unele dintre cele mai valoroase specii aromatice. De origine mediteraneeana, cele doua specii perene (semiarbusti) se cultiva pentru inflorescentele lor cu miros placut, characteristic, cu note de prospetime.

Uleiul volatile obtinut prin distilarea inflorescentelor proaspete reprezinta produsul principal al acestor specii si are largi utilizari in industria parfumurilor, produselor cosmetic, produselor farmaceutice, aromoterapiei etc.

Lavandinul este mai viguros si mai productive decat lavanda, contine mai mult ulei volatile, dar continutul in acetat de linalil este mult mai scazut. MaiMultDespreLavanda

 

Costuri estimate

In cazul culturilor de lavanda costurile initiale se impart in: achizitia de butasi si costurile legate de lucrarea terenului.

Pregatirea solului pentru cultivare implica mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat. Pentru un hectar, aceste lucrari ajung la circa 2.000 de lei daca utilajele sunt inchiriate.

Pentru cultivarea unui hectar de lavanda este nevoie de 18 – 20.000 de butasi.La pretul pietei, butasii necesari infiintarii unui hectar de lavanda costa circa 30.000 de lei. Depinde de soiul ales si de modul in care se doreste recoltarea. Daca se va face manual, intra mai multi butasi. Dac? se recolteaza mecanizat, e nevoie de spatiere intre straturi, ceea ce reduce numarul butasilor.

Venituri anuale estimate

Agricultorul interesat in cultivarea de lavanda trebuie sa stie ca in primul an recolta este foarte scazuta. Incepand cu al doilea an, in schimb, de pe un hectar se pot recolta pana la 4.000 de kg de flori de lavanda.

Plantele verzi se vand in Romania cu aprox. 5 lei/kg, iar florile uscate cu 12-15 lei/kg.

Dupa ce este adunata cu grija, lavanda este uscata intr-un solar, la 35 de grade si umezeala controlata, ca sa nu prinda mucegai.

De pe un hectar de lavanda, un fermier poate ajunge la venituri anuale de aproximativ 48.000 de lei.

Detalii despre tehnologie gasiti pe site-ul: http://www.levantica.com/

2 comments

 1. calin spune:

  Sunt interesat in infiintarea unei plantatii de lavanda in 2014.
  Puteti sa ma informati despre posibilitatile de finantare din perioada urmatoare care m-ar putea sprijinii in acest sens?
  Va multumesc

 2. Despina spune:

  Pentru perioada de programare 2007 – 2013 a fondurilor europene, in cadrul masurilor Programului National de Dezvoltare Rurala ajutoarele financiare pentru fermieri – de la persoane fizice pana la societati comerciale – au fost incluse in Axele prioritare pentru finantare prin FEADR: Axa I – Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic (Masura 112- Instalarea tinerilor fermieri; Masura 121- Modernizarea exploatatiilor agricole; Masura 123- Cresterea valorii adaugate a productiei agricole si forestiere; Masura 141- Sprijinirea fermelor agricole de subzistenta; Masura 141- Infiintarea grupurilor de producatori) si Axa III – Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale (Masura 312- Crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi).
  In aceste cazuri finantarea nerambursabila se inscria intre 40 – 85% din valoarea eligibila a proiectului. Diferenta de finantare intre aceste procente difera pe mai multe criterii: tipul de proiect (cultura agricola sau cresterea animalelor), investitii pentru irigatii (daca exista sau nu), investitii pentru energia regenerabila (daca este prevazuta sau nu in proiect), agricultura este sau nu ecologica, varsta fermierilor (pana la 40 de ani), zona de implementare a proiectului, etc.
  In general si pentru urmatoarea perioada de programare 2014-2020, se urmaresc acelasi linii de finantare dar probabil diferenta va fi la valoarea minima si maxima a proiectelor, la procentele de cofinantare si apoi la diverse criterii care vor putea aparea pe langa cele care vi le-am enumerat mai sus.
  Nu va pot da foarte multe detalii deoarece programul PNDR 2014-2020 este inca la nivel general de program care cuprinde obiectivele generale si specifice generale. Inca nu a fost detaliat pe axe si masuri si nu au fost nici publicate ghidurile in consultare. Toate acestea vor fi facute publice probabil dupa luna aprilie, asa cum au estimat autoritatile.
  In schimb, pentru a va face o idee despre cum ar trebui sa arate un proiect va sugerez urmatorul link: http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=2164&lang=RO unde gasiti mai multe modele de proiecte.
  De asemenea, v-as sfatui sa incepeti cultura de lavanda pe o suprafata mica (500 – 1000 mp) si sa aplicati la momentul deschiderii liniilor de finantare pentru dezvoltarea exploatatiei agricole. In orice situatie insa trebuie sa stiti ca terenul va trebui sa fie proprietate personala sau concesionat, inchiriat pe minim 10 ani, iar orice investitie trebuie sustinuta de dvs pana la realizarea si aprobarea dosarului de rambursare, ceea ce acum dureaza 3 luni de la depunerea lui.
  Cu speranta ca aceste informatii v-au fost de folos, va uram succes in tot ceea ce intraprindeti!

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

C&C Business Projects

Subscription

You can subscribe by e-mail to receive news updates and breaking stories.